משלחת ישראלית ביוזמת HIT בוועידה ראשונה מסוגה באוזבקיסטן

פרופ' אדוארד יעקובוב נשיא HIT מוביל וועידה ראשונה מסוגה באוזבקיסטן. שיתוף פעולה יוצא דופן בהיקפו וראשון מסוגו התקיים בשבוע שעבר, במהלכו נפגשו בכירי HIT מכון טכנולוגי חולון עם בכירי ממשל ונציגי אוניברסיטאות של אוזבקיסטן.

ועידת (STEMM (Science, Technology, Education, Mathematics and Medicine התכנסה באוזבקיסטן בין התאריכים 13-17.5.2019 בשלושה מוקדים: טשקנט, סמרקנד ובוכרה. במקביל התקיימו אירועים נלווים בהמשך להסכמים ופרויקטים קודמים שנרקמו בין המכון לגופים ממשלתיים באוזבקיסטן.

בוועידה המתקיימת ביוזמת HIT ובהובלת פרופ' אדוארד יעקובוב נשיא המכון, משתתפות האוניברסיטה הלאומית של אוזבקיסטן (NUUz), האוניברסיטה של סמרקנד (SSU), האוניברסיטה של בוכרה (BSU), המכון הטכנולוגי הנדסי של בוכרה (BETI) וכן הארגון ההומניטרי הישראלי "עין מציון" – ארגון מתנדבים רפואי אשר ביצע טיפולי עיניים באוכלוסייה המקומית.

מטרת הכנס להפגיש מדענים ומומחים מתחומים מדעיים שונים על מנת להציג את הפיתוחים החדשניים האחרונים ולעודד שיתופי פעולה בתחומים אלה. במהלך חמשת ימי הכנס ניתנו הרצאות והתקיימו דיונים בתחומים הבאים: טכנולוגיות למידה, רפואה ומדע נתונים, מתמטיקה תעשייתית, ננוטכנולוגיה, אנליזה מרוכבת ובעיות מדעיות עכשוויות. הכנס התמודד עם האתגרים החדשים בתחומי ה- STEMM והשתתפו בו שרים, חברי פרלמנט, נציגי תעשיה, סטארטאפיסטים בתחום יישום מדיניות בעידן הביג דאטה, בריאות דיגיטלית, e-commerce, טכנולוגיות למידה, איפיון מוצר ועוד. מדובר בכנס רב תחומי שמייצג את החיבור הנדרש והחשוב של ימינו בין תעשייה עם אופי טכנולוגי חדשני לבין אקדמיה ומחקר יישומי.

חברי ועדת ההיגוי של הכנס:
פרופ' אדוארד יעקובוב – נשיא HIT

פרופ' אדיר פרידור – יו"ר הועד המנהל HIT
פרופ' אוואז מרקחימוב – רקטור האוניברסיטה הלאומית של אוזבקיסטן
פרופ' רוסטאם קלמורדוב – רקטור האוניברסיטה של סמרקנד

ד"ר אובידג'ון קאמידוב – רקטור האוניברסיטה של בוכרה

פרופ' נוסרטילה ברקאייב ראג'קוביץ – רקטור המכון ההנדסי טכנולוגי בבוכרה

למידע שוטף אודות הכנס המתעדכן כל הזמן: www.hit.ac.il/sites/stemm/about

מימין לשמאל: רקטור האוניברסיטה הלאומית באוזבקיסטן פרופ' אוואז מרקחימוב, מנכ"ל HIT מכון טכנולוגי חולון מר שמואל גולדברג, נשיא HIT מכון טכנולוגי חולון פרופ' אדוארד יעקובוב, סגן שר ההשכלה הגבוהה מר סארברקון בוזרוקחונוב ושגריר ישראל באוזבקיסטן מר אדוארד שפירא.
צולם: באוניברסיטה הלאומית של אוזבקיסטן לפני הפתיחה של כנס STEMM בטאשקנט ב- 16.05.2019

ביום הראשון עם הגעת המשלחת מהארץ התקיימה פגישה במשרד הפיתוח והחדשנות עם השר ד"ר איברוכים עבדורחמונוב. הפגישה היא בהמשך להסכם אסטרטגי שנחתם בין המכון למשרד הפיתוח והחדשנות בנובמבר 2018.

ביום השני והשלישי 13-14/5 נפתח הכנס בבוכרה באוניברסיטה הלאומית של בוכרה (BSU). הכנס עסק ברובו בתחומי טכנולוגיות למידה ועיצוב. פרופ' גילה קורץ וד"ר דן כהן וקס מרצים בפקולטה לטכנולוגיות למידה הציגו בפני באי הכנס טכנולוגיות למידה עתידיות וד"ר יעל ון-אסן מהפקולטה לעיצוב הרצתה על טכנולוגיה ועיצוב. במהלך הכנס הגיעו לאוניברסיטה ילדים מצטיינים זוכי פרסים ראשונים מאולימפיאדות בינלאומית נחשבות בתחומי המתמטיקה והפיזיקה.

במעמד סגן מושל בוכרה מר ג'מול נסירוב נחתמו ההסכמים הבאים:

• הסכם MoU ונספח לחילופי מרצים וסטודנטים עם הרקטור ד"ר אובידג'ון קאמידוב מהאוניברסיטה בבוכרה.
  • הסכם MoU עם הרקטור פרופ' נוסרטילה ברקאייב ראג'קוביץ מהמכון הנדסי טכנולוגי בבוכרה.
  • הסכם MoU עם הדירקטור ד"ר נוסארת' מורודוב מהמכון להשקייה וחקלאות טשקנט סניף בוכרה.

ביקור מרגש במיוחד התקיים בבית יתומים בבוכרה אליו הגיעו פרופ' אדוארד יעקובוב נשיא HIT,
מר שמואל גולדברג מנכ"ל המכון ומר מיכאל רוטמן מייסד WATER-GEN. במהלך המפגש המרגש תרם מר מיכאל רוטמן מתקן חדשני של החברה ההופך אוויר למים ואילו פרופ' אדוארד יעקובוב תרם ליתומים חמש מלגות לימודים מלאות ב-HIT.

ביקור המשלחת בבית היתומים

במהלך היום נפגש פרופ' אדוארד יעקובוב עם סגן המושל מר ג'מול נוסירוב וראש עיריית בוכרה מר קארים קאמולוב, במעמד הפגישה ניתנה הצהרת כוונות מראש עיריית חולון מר מוטי ששון לחתימת הסכם בעתיד הקרוב לערים תאומות.

ב-14-15/5 המשיך הכנס באוניברסיטה הלאומית סמרקנד עם שני פאנלים מרכזיים. הראשון עסק ברפואה ונכחו בו מעל 200 רופאים ונציגי משרד הבריאות. הובילו את הפאנל מר נתי מרכוס מעמותת "עין מציון" בשת"פ מיוחד עם ד"ר רפי ברכאן ראש רשות המחקר מ-HIT. פאנל נוסף התקיים בהובלת ד"ר אריאל בניס ועסק מדעי הנתונים ונכחו בו נציגים מארצות הברית וסמרקנד.

פרופ' מרחימוב רקטור האוניברסיטה הלאומית של אוזבקיסטן ופרופ' אדוארד יעקובוב נשיא HIT

ב-15/5 יום הכנס בהובלת פרופ' אדיר פרידור יו"ר הוועד המנהל ב-HIT עסק בתחומי: המתמטיקה התעשייתית, ננו טכנולוגיה וטכנולוגיות למידה ובמעמד מר פורקאט רקחימוב ראש העיר, הרקטורים מהאוניברסיטה ופרופ' אדוארד יעקובוב נשיא HIT. לצד הכנסים התקיימה פגישה באקדמיה לרפואה בין הרקטור לפרופ' אדוארד יעקובוב וגב' טוני לוי שמטרתה לבדוק שיתופי פעולה עתידיים.

את תשומת הלב גרפה משלחת רופאי עיניים שהגיעה להעניק טיפולי עיניים לתושבים במסגרת עמותת "עין מציון". במהלך השבוע העניקו חברי המשלחת עשרות טיפולי עיניים וניתוחים לתושבים. הרבה התרגשות ודמעות אושר זלגו מעיני הרופאים – הישראלים והמקומיים, המטופלים, בני המשפחה והצוות המקומי.

ב-16-17 כנס STEMM של HIT מכון טכנולוגי חולון, והאוניברסיטה הלאומית בטשקנט ננעל, במעמד שגריר ישראל באוזבקיסטן מר אדוארד שפירו, סגן שר ההשכלה הגבוהה סברקוב בוזרוקחונוב ונשיא HIT פרופ' אדוארד יעקובוב. מול אולם גדוש של 800 איש נערכו 10 פאנלים בכל תחומי ה- STEMM. פאנל מיוחד עסק בטכנולוגיות חדשניות בתחום הביולוגיה בהובלת ד"ר יוליה לויצקה ממשרד החדשנות באוזבקיסטן. פאנל מרכזי נוסף בנושא רפואה התקיים במרכז הלאומי לבריאות העין בהובלתו של ד"ר יוסופוב בהשתתפות רופאים בכירים ממשרד הבריאות.

פתיחת הכנס בטשקנט

נקודת השיא היתה ביקור של פרופ' אדוארד יעקובוב במרכז החדשנות- לחידוש והגדרת טכנולוגיות חדשות בבניין משרדי נשיא אוזבקיסטן. המרכז הוקם על ידי נשיא אוזבקיסטן מר שבקט מירזייאיב בשנת 2017 על בסיס ניסיון והדרכה של HIT. בפגישה החשובה עם סגן מנהל מרכז החדשנות מר שבזוד יעקובוב, נקבעה מפת דרכים להמשך שיתוף הפעולה עם HIT ונקבעה כי משלחת מטעם מרכז החדשנות תגיע לפגישות בארץ.

פורסם: 21/05/2019